Partnerinnhold
24. januar 2024
Det er mye å tenke på når man skal pusse opp baderommet. Det er også ofte en stor investering som er viktig for eget hjem og boligsalg. Derfor har vi tatt en prat med baderomseksperter fra Flisekompaniet – og sammen kommer vi med våre beste råd for ditt prosjekt.
For å skape et innbydende og praktisk baderom er det viktig å legge tid i planlegging. Det er mange valgmuligheter man bør vurdere, og det er viktig å huske på at både produkter, materialer og arbeidskraft kan ha lengre leveringstid eller ventetid.
Ved å involvere seriøse håndverkere, leverandører og andre fagfolk tidlig i planleggingsfasen kan man sørge for å ta de rette valgene fra start. Man kan da også spare mye ventetid ved å gjøre valg og bestillinger til rett tid. Her kan både Flisekompaniet og tjenesten «Finn håndverker» i Boligmappa hjelpe deg på veien.
Før man skal renovere badet er det viktig å være klar over kostnadene og sette opp et budsjett. Basert på prisdata fra byggstart.no ligger en totaloppussing av et bad på ca. 250.000 kroner. Men prisene varierer mye, fra ned mot 200.000 kr til over 400.000 kr.
Dette prisestimatet inkluderer alt av arbeid for samtlige involverte fagfelt, samt fliser, armaturer og annen baderomsinnredning. Grunnen til stor variasjon i priser er at kostnaden er avhengig av badets størrelse, standard og kompleksitet på prosjektet.
Det er viktig å tenke på at et nyoppusset bad kan påvirke markedsprisen positivt. Det betyr at det er god sannsynlighet for å få tilbake investeringen ved boligsalg – så lenge man har valgt de riktige løsningene for sin bolig.
– Standarden på badet er faktisk av stor betydning for hvor attraktiv boligen din er. Veldig mange av dem som har kjøpt ny bolig skulle helst flyttet inn i går. De vil komme seg på plass så fort som mulig. Et bad med oppussingsbehov kan med andre ord utelukke en del kjøpere, forteller Christian Eik Raknestangen fra Privatmegleren.
For å gjøre jobben mest mulig kostnadseffektiv er det lurt å innhente tilbud på selve jobben, fliser og innredning, og å komme tidlig i dialog med de som skal utføre arbeidet.
Du bør blant annet invitere flere på befaring. Først bør du be om skriftlige tilbud fra flere og deretter invitere de aktuelle på befaring. Under befaringen kan håndverkeren vurdere hva som er mulig og hva det vil koste. Det er også lurt å sette seg inn i hva de har gjort tidligere, se på referansebilder, vurderinger fra andre og sikre seg at de er kvalifiserte for jobben.
Uansett om ditt baderom er lite eller stort er arealeffektivitet noe man bør tenke på. Ofte har man plass til mer enn man tror, så lenge man utformer smarte løsninger.
Selv bad som er svært små eller har spesielt utfordrende romutforming kan bli innbydende og funksjonelle – så lenge man kan gjøre endringer på planløsningen, plasseringer eller benytte seg av plassbygde løsninger.
Romfølelsen kan også påvirkes mye av hvilke fliser man velger. Store fliser gir ofte en følelse av romslighet, spesielt i små rom, fordi færre fliser betyr færre synlige linjer og færre fuger. Dette kan gi en illusjon av et større og mer åpent rom. I tillegg betyr færre fuger mindre steder for smuss og støv å samle seg. Dette gjør rengjøring enklere og bidrar til å opprettholde et ryddig utseende. Derimot er små fliser mer tilpasningsdyktige når det gjelder å dekke ujevne overflater og kurver. Dette gjør dem ideelle for rom med kompleks arkitektur. I små rom kan små fliser gi en følelse av intimitet og skape et koseligere miljø. De kan også bidra til å gi rommet mer karakter.
Er du usikker på hvilke fliser som passer for deg og ditt baderom kan blant annetFlisekompaniet hjelpe deg med sine eksperttips. Det er bare å dra innom en butikk – og ta gjerne med bilder av badet og planløsning.
Når man skal velge materialer for sitt baderom er det viktig å tenke på behov og varighet. Badekar og dusj krever f.eks. ulik kapasitet av varmtvannstanken. Slitestyrke og vedlikehold er også ulikt fra husholdning til husholdning. Det er også viktig å forholde seg til ventilasjonsmuligheter, og sørge for at man får nødvendig mengde luft inn i rommet.
Det er alltid lurt å velge tidløse fliser og innredning for å appellere til bredt publikum. Å velge baderom etter trender eller unik stil er selvfølgelig noe man kan velge å gjøre, men risikoen er da større for at du vil renovere på nytt etter kortere tid. Det skaper også mer risiko for at man ikke tjener på investeringen ved boligsalg.
– Ute på befaring ser vi bad som er pusset opp i 2006, men som ser eldre ut grunnet flisvalg som var typisk på slutten av 90-tallet. Andre ganger ser vi bad som er pusset opp i 2004, som grunnet mer tidløse fliser ser ut som et bad fra 2010, forteller Christian Eik Raknestangen fra Privatmegleren.
Runar Olsen er kategorisjef for VVS i Flisekompaniet, og han har mange gode tips og råd om veien til de beste baderomsløsningene. Blant annet påpeker han at det ofte er flisene som er det første man velger når man skal renovere et bad. Men det er like viktig å velge baderomsinnredning som passer til.
– I Flisekompaniet vi har et stort utvalg av baderomsmøbler, dusjløsninger, speil og speilskap, tilbehør til baderom og ikke minst baderomsfliser. Vi har flisprøver som du kan ta med deg rundt i butikken for å finne de møblene som passer best til flisene, forteller han.
Husk å bestille nok flis – det er bedre med litt for mye enn for lite! Uhell kan oppstå, både ved legging av flis og senere. Skal flisene kuttes i renoveringsprosessen er det ikke uvanlig at flisen kan sprekke, da kommer ekstra flis godt med.
Baderomsbelysning er noe man bør tenke nøye over. Ikke minst påvirker det romfølelsen, men det er noe du vil legge godt merke til hver dag. For lite lys kan ofte være problematisk på et baderom – samtidig er følelsen av en lyskaster når man skrur det på noe man gjerne vil unngå. Derfor er blant annet plassering, lysstyrke og muligheten for dimming noe man må velge basert på sine behov.
Speil påvirker også romfølelsen i stor grad. Har du et lite bad, kan det være smart å velge et stort speil. Da virker badet større. Du kan også kombinere speil og belysning med stort hell.
– Vi har speil-løsninger både med og uten belysning hos Flisekompaniet. Belysning over, under og inne i møbler er også en mulighet. Enkelte lyskilder kan dimmes. På den måten kan du skape ulike stemninger – alt etter behov. Et mer praktisk aspekt ved sidebelysning på speilet, er at det er godt egnet for dem som vil ha godt sminkelys, forteller kategorisjefen Runar Olsen.
Husk også å tenke på antall og plassering av stikkontakter. Hvor mange elektriske apparater du bruker som trenger jevnlig tilgang til strøm, og hva på badet som kontinuerlig skal være koblet til strøm er viktige faktorer å forholde seg til.
En svært viktig del av renovering er å velge seriøse håndverkere og leverandører. Det er selvfølgelig viktig at baderommet renoveres etter gjeldende forskrifter i våtromsnormen, men etter den nye avhendingsloven (2022) har også dokumentasjon på arbeidet en stor betydning for boligens verdi.
– Vi anbefaler alltid å ha papirer på badet, slik at en kjøper kan være trygg og ha garantier ved feil. Håndverkere er bare mennesker, og alle kan være uheldige og gjøre feil – men da har man i hvert fall en garanti. Dersom badet ikke har godkjente papirer blir veldig mange kjøpere skeptiske og betalingsvilligheten synker, forteller Christian Eik Raknestangen fra Privatmegleren.
Velger man håndverkere som dokumenterer i Boligmappa kan man være sikker på at man får dokumentasjonen direkte, og at den følger boligen hele dens levetid.
Hvordan man ønsker å bruke baderommet er opp til hver enkelt – og selvfølgelig størrelsen på rommet. Noen ønsker det mest nødvendige og praktiske, andre setter pris på mye ekstra. Ser du for deg enkel-dusj eller dobbel-dusj? Dusj eller badekar? Hvor mye oppbevaringsplass har du behov for? Trengs det én eller flere servanter? Hva slags toalett ønsker du – spyletoalett blir eksempelvis mer og mer populært. Vil du ha noe utenom det vanlige – som TV eller peis på badet? Dette og mye mer er noe du bør tenke over når du skal renovere ditt baderom.
– Er det mange som skal bruke badet, er det smart å sørge for å ha to servanter og ekstra oppbevaring. Dobbelt sett med vask gjør at flere kan bruke badet samtidig. I tillegg får du et bredere møbel med mer avstillingsplass. Hos Flisekompaniet har de et bredt utvalg av servanter for konsollmontering, og mange alternativ for toppmonterte vasker for benkeplater, forteller kategorisjef Runar Olsen.
Det er viktig å skape et baderom du trives med. Det er på badet man starter og avslutter dagen, og bør derfor gi deg en god følelse. Selv om tidløshet og boligsalg ofte er en faktor når man renoverer, bør man tenke på at det skal være ditt bad også – spesielt hvis du skal bo der lenge, og badet derfor bør pusses opp av neste eier uansett. Mindre bad og gjestetoaletter kan ha mer spesielle løsninger, da disse er mindre rom som tillater kreativitet.
Etter den nye avhendingsloven (2022) er det ekstra viktig å ha papirene i orden. Loven regulerer kjøp og salg av fast eiendom og intensjonen er å skape en tryggere bolighandel med færre konflikter. Selger må i større grad dokumentere eiendommen som selges, og kjøper må i større grad sette seg inn dokumentasjonen.
– Den nye avhendingsloven gjør det ekstra viktig å ha dokumentasjon på utført håndverkerarbeid. Mangler man dokumentasjon kan takstmannen sette TG3. Det er laveste tilstandsgrad, og tilsvarer egentlig verdiløst. Derfor er dokumentasjon blitt verdipapirer, forteller Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa.
Ved å dokumentere alt arbeid som gjøres under oppussing kan man unngå problemer ved eventuelt salg og få maksimal verdi for sin bolig. En godt dokumentert bolig har derfor fått en stor verdi i boligmarkedet.
– Boliger med dokumentasjon er nå veldig mye mer ettertraktet i markedet og dette er en endring som har kommet svært raskt. Betalingsviljen for dokumentasjon doblet seg på et år, så her er det tydelig at folk har fått opp øynene for hvor viktig det er at oppussingsarbeid er utført av fagfolk og skikkelig dokumentert, sier Vigeland.
- Boligmappa er en viktig ressurs både for sluttkunder og håndverkere. For håndverkere som er knyttet til Flisekompaniet sin prosjekteringsløsning er Boligmappa et verktøy som sikrer enkel dokumentasjonsflyt til sluttkunde. Ved å legge inn arbeidet i Boligmappa kan de vise at jobben er utført i henhold til gjeldende standarder og krav, noe som styrker tilliten til håndverkeren og kvaliteten de leverer, sier Per-Ivar Ekeberg, Markedsdirektør i Boligmappa.
- Dette bidrar til et tryggere og mer transparent samarbeid mellom Flisekompaniet, håndverkeren og sluttkunden, der alle parter får en dokumentasjon som beviser kvaliteten på arbeidet som er utført, fortsetter Ekeberg.
Eier du bolig kan du enkelt logge deg inn i Boligmappa, så vil din boligmappe ligge klar for deg. Her kan du finne dokumentasjon fra håndverkere som har jobbet på boligen din, samt laste opp bilder, notater og kvitteringer selv.
Har du hatt en håndverker på besøk, men ikke fått dokumentasjon på arbeidet? Logg deg inn på boligmappa.no og klikk på «Jeg mangler dokumentasjon»-knappen. Da tar Boligmappa kontakt med håndverkeren for deg – helt gratis.
Artikkelen er skrevet i samarbeid med Flisekompaniet
Les mer fra flisekompaniet her
Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan når som helst melde deg av.