Boligmappa+

Bli din egen strømleverandør

24. august 2023

Ved å få montert solceller på taket kan du bli din egen strømleverandør. På den måten kan du kutte andelen strøm du må kjøpe fra strømnettet, og dermed spare penger. I tillegg vil du bidra til en mer bærekraftig fremtid og bli bevisst på eget strømbruk. Høres dette ut som noe for deg? Boligmappa og EL-PROFFEN hjelper deg med en oversikt over alt det er viktig å tenke på.

– Jeg er kjempefornøyd med å ha fått solceller på taket. Jeg blir glad hver gang solen skinner. Ikke bare fordi det er fint vær, men jeg får strøm og så tjener jeg litt penger i tillegg, sier gårdeier Martin fra Indre Sogn.

Han har fått montert solceller av sin lokale EL-PROFFEN, Josvanger Elektro. EL-PROFFEN er spesialister på solcelleanlegg. Lovpålagt dokumentasjon får Martin rett i Boligmappa.

Lønner det seg med solceller?

Med solceller kan du produsere miljøvennlig og fornybar energi. Dermed kutter du andelen strøm som kjøpes fra strømnettet, og det kan det være mye penger å spare på. I en tid der strømprisene er svært høye, og ser ut til å holde seg på et jevnt høyere nivå enn vi har vært vant til, kan dette være svært verdifullt.

Når du skal investere i solceller må du legge et langsiktig perspektiv til grunn. Normalt pleier vi å si at et solcelleanlegg betaler seg selv ned i løpet av 10 – 15 år, som følge av besparelsen du får ved å kjøpe mindre strøm fra nettet.

Levetiden på et anlegg er imidlertid beregnet til 25 – 30 år, så totalt sett vil investeringen være lønnsom i de fleste tilfeller. Solceller krever dessuten svært lite vedlikehold og har lave driftskostnader i løpet av levetiden. Får du støtte fra Enova vil nedbetalingstiden og lønnsomheten bli enda bedre. At solcelleteknologien blir stadig bedre og rimeligere bidrar også positivt.

Boligmappa+

Hvilke typer solceller finnes?

Det finnes i utgangspunktet to hovedkategorier solcellesystemer:

Utenpåliggende: De fleste forbinder solceller med utenpåliggende systemer, og det er i hovedsak denne typen som monteres på norske bygninger i dag. Det henger blant annet sammen med at det ikke krever bygningstekniske inngrep på taket, men kan monteres rett på et eksisterende tak. Dermed er det en god løsning dersom taket ditt er i god stand og det ikke er behov for utbedring eller rehabilitering. Ulempen er derimot at panelene er svært synlige og kan ha negative konsekvenser rent estetisk.

Bygningsintegrerte: Har du planer om å bytte ut taket, kan det være grunn til å vurdere en bygningsintegrert løsning. Det finnes flere alternativer å velge mellom, og felles for dem er at de gir et stilrent sluttresultat der solcellene synes i mye mindre grad enn for de utenpåliggende systemene. På deler av taket der det ikke er ønskelig å montere solceller kan det monteres tekking som er lik solcellene slik at helheten blir ivaretatt.

Viktig å tenke på om du vil ha solceller på taket

Først og fremst er det viktig at du forbereder deg godt og setter deg ordentlig inn i fordeler og ulemper, samt muligheter og regler hvis du ønsker å få montert solceller hjemme hos deg.

1. Forhold deg til krav og regler

I utgangspunktet er et solcelleanlegg en bygningsteknisk installasjon. Denne typen installasjoner er normalt omfattet av søknadsplikt etter plan- og bygningsloven, men siden et solcelleanlegg anses som et mindre tiltak er det gitt et generelt unntak fra søknadsplikten. Det forutsetter imidlertid at anlegget:

Det anbefales derfor alltid å sjekke hvorvidt anlegget er søknadspliktig eller ikke.

2. Ta tidlig kontakt med nettselskapet

Det er viktig å huske på at du må ta kontakt med nettselskapet ditt og få anlegget godkjent før det monteres. Det kan lønne seg å være ute i god tid ettersom behandlingstiden hos ulike nettselskaper varierer. Dersom du har planer om å selge overskuddsstrøm tilbake til nettet, må du dessuten være plusskunde hos strøm- eller nettselskapet ditt.

3. Større anlegg gir mer energi

Jo større solcelleanlegg du får montert, dess mer strøm kan du produsere. Hvor stort anlegg du velger er imidlertid avhengig av flere faktorer. Et viktig utgangspunkt er hvor stort årlig strømforbruk du har og hvor mye av dette forbruket du ønsker at solcelleanlegget skal dekke. Samtidig er dette en balansegang der du også må ta hensyn til estetiske forhold og hvor stor andel av taket du ønsker at solcellene skal dekke. Her er det vanskelig å gi noe fasitsvar, men en elektriker kan bistå med rådgivning som gjør det enklere å treffe et valg.

4. Taket påvirker mulighetene dine

Forhold ved huset vil også spille inn, og du må blant annet ta hensyn til retning og vinkel på takflatene, type tak, størrelsen på taket og solforholdene på tomta. Det finnes nettbaserte tjenester som lar deg beregne solforholdene på tomta, men du kan også kontakte elektriker for en gjennomgang og befaring av hvilke muligheter du har.

5. Enova gir støtte

Det er mulig å få støtte fra Enova når du skal installere et solcelleanlegg, og fra starten av 2022 har maksimalt støttebeløp ligget på 47 500 kroner. Støtten er delt i to:

For å få Enova-støtte stilles det en rekke krav og alle er like viktige å imøtekomme. Det er særlig viktig å merke seg at tiltaket må være ferdigstilt og at all fakturadokumentasjon for anlegget må være datert innenfor de siste 20 månedene før søknadsdato. Enova stiller også krav om at du må ha plusskunde-avtale med strømleverandør eller nettselskap for å kunne selge strøm tilbake til nettet.

Alt arbeid skal dessuten være utført av fagfolk med nødvendig utdanning og autorisasjon, og støtten gjelder kun for private husholdninger i helårs- eller fritidsbolig.

Boligmappa+

Skal jeg lagre overskuddstrømmen eller selge den?

De fleste som har solcelleanlegg forbruker solenergien samtidig som den produseres, og selger eventuell overskuddsstrøm tilbake til nettet.

Hvis du vil utnytte det fulle potensialet i solenergien er det imidlertid mulig å investere i et batteri for energilagring. Da kan du heller bruke overskuddsstrømmen til å lade batteripakken, og bruke denne energien når strømprisene er høye eller for å jevne ut effekttopper. Det er som regel mer lønnsomt enn å selge energien tilbake til nettet.

ELPROFFEN-kjeden er spesialister på solceller, og har over 180 elektrikerbedrifter over hele landet. I tillegg dokumenterer de alt de gjør direkte i Boligmappa.

Kilde

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan når som helst melde deg av.

Få siste nytt først
© 2024 Boligmappa AS
Org nr 998 131 650
Besøksadresse:
Dronning Mauds gt. 10, 0250 Oslo
Postadresse:
Boligmappa AS c/o Ambita 0230 Oslo