Partnerinnhold

Boligmappa+

Fire vanlige brannfeller i julen og hvordan unngå dem

13. desember 2024

Julen er en tid for hygge og kos, men det er også en tid hvor brannfaren øker betraktelig. Mange av oss bruker levende lys, elektriske apparater og fyring i peisen for å skape julestemningen, men uten de rette forholdsreglene kan dette føre brann i hjemmet. Direktoratet for sikkerhet og beredskap er klar i sin tale; desember og januar er månedene i Norge hvor det er desidert flest boligbranner.

Daglig leder i Homely Boligalarm, Petter Kildahl Forseth, deler fire brannfeller i juletider – og hvordan du kan minimere sjansene for branntilløp i ditt hjem.

1. Levende lys

Nordmenn er Europamestere i levende lys per husstand, og i desember alene tennes det flere titalls millioner stearinlys i norske hjem. Levende lys skaper en koselig atmosfære, men de er også en av de vanligste årsakene til brann i julen. Mange glemmer å slukke lysene når de forlater rommet eller plasserer dem for nær brennbare materialer som gardiner, duker eller julepynt.

Tips fra Petter Kildahl Forseth:
- Plasser alltid lys på et stabilt og ikke-brennbart underlag, og sørg for å slukke dem når du forlater rommet. Unngå å plassere lysene nær julepynt som lett kan antennes. Som en tommelfingerregel, skal man ikke forlate levende lys i mer enn ett minutt, da brann kan oppstå raskt.

Enkle rutiner som å bruke elektriske LED-lys i stedet for levende lys kan redusere risikoen dramatisk. En annen løsning kan være å ha en dedikert person i hver husstand som tar ansvaret for å slukke levende lys når man ikke er i rommet.

2. Overbelastning av elektriske artikler

I julen bruker vi ofte mange elektriske apparater samtidig – juletrebelysning, varmeovner, kaffemaskinen og ovnen på kjøkkenet kan stå på i flere timer av gangen. Overbelastning av strømuttak og skjøteledninger kan føre til overoppheting og i verste fall brann.

Det er viktig å huske at skjøteledninger kun er ment for midlertidig bruk og bør kun brukes i korte perioder dersom tilkoblet utstyr drar over 1000 watt. Å koble radiatorovner med skjøteledning og la dem stå døgnet rundt er et prakteksempel på en brannfelle når kulden setter inn. Er du en av de som stadig har behov for skjøteledninger er det på tide å montere flere stikkontakter.

Tips fra Petter Kildahl Forseth:
- Unngå å koble for mange elektriske apparater til én skjøteledning. Bruk strømuttak med innebygget overspenningsvern, og slå av apparater når de ikke er i bruk. Ulmebrann er ofte usynlig, men vil detekteres av optiske røykvarslere fra Homely.

Skru av varmeovner og kaffemaskiner når de ikke er i bruk, og anvend godkjente skjøteledninger som er tilpasset og egnet for belastningen de tar.

Eier du bolig eller leilighet? Sjekk din månedspris hos Homely her.

3. Fyring i peis med gavepapir

Mange bruker peisen flittig i julen, men å brenne gavepapir kan være svært farlig. Gavepapir antennes raskt og brenner med høy varme, noe som kan føre til ukontrollerte flammer eller pipebrann.

Tips fra Petter Kildahl Forseth:
- Bruk kun tørr ved i peisen. Gavepapir bør alltid kastes i restavfallet. Det kan gi gnistregn i pipen og kan i verste fall føre til pipebrann.

Ha alltid et gnistfang foran peisen og sørg for regelmessig feiing av pipen for å minimere sjansen for pipebrann.

4. Tildekking av komfyrer med brennbare materialer

Det er lett å legge fra seg grytekluter, kjøkkenhåndklær eller gavepapir på komfyren under matlagingen i julen. Stressnivået er høyere enn vanlig, og det er lett å glemme seg bort. Dette utgjør en stor brannrisiko, spesielt hvis komfyren er varm eller skrus på igjen ved en feiltakelse.

Tips fra Petter Kildahl Forseth:
- Hold alltid komfyren fri for brennbare gjenstander, og bruk komfyrvakt. Komfyrbranner er en av de vanligste årsakene til boligbranner.

En komfyrvakt kutter strømmen automatisk ved overoppheting, og dette kan være en livredder.

Visste du at boligalarmen varsler alarmselskapet umiddelbart ved utløst brannalarm? Sjekk din månedspris hos Homely her.

Røykvarslere tilkoblet døgnbemannet alarmstasjon: Noen passer alltid på

Selv med alle forholdsregler kan uhell skje. Derfor er det avgjørende å ha røykvarslere som er koblet til en døgnbemannet alarmstasjon, hvor noen alltid passer på hjemmet ditt hvis uhell oppstår.

Petter Kildahl Forseth forklarer:
- Røykvarslere tilkoblet til døgnbemannet alarmstasjon sørger for at boligen alltid er under overvåkning av et menneske, selv når du ikke er hjemme. I julen, hvor brannfaren er høyere, kan dette være forskjellen mellom en liten skade og en fullverdig boligbrann.

Sjekk din månedspris hos Homely her.

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan når som helst melde deg av.

Få siste nytt først
© 2024 Boligmappa AS
Org nr 998 131 650
Besøksadresse:
Dronning Mauds gt. 10, 0250 Oslo
Postadresse:
Boligmappa AS c/o Ambita 0230 Oslo