Når høsten kommer, er det viktig å forberede huset for de kaldere og våtere månedene. Med riktig vedlikehold kan du forebygge skader, samt sikre at huset holder seg i god stand gjennom vinteren.
For å unngå vannskader, er det viktig å holde takrenner og sluk fri for løv og annet avfall. Dette bør gjøres regelmessig, og for våtrom anbefales det å rense sluk hver fjerde måned.
Kjelleren er spesielt utsatt for fuktighet, spesielt om høsten. Gå over kjelleren og se etter tegn på fukt eller skader. Vær ekstra oppmerksom på områder nær utvendige vegger og der vann kan samle seg.
Loftet er et annet område som bør sjekkes for fukt og lekkasjemerker. Dette kan bidra til å oppdage problemer tidlig, slik at du unngår mer omfattende skader senere.
Før frosten setter inn, er det lurt å stenge utekraner og vannuttak som ikke brukes om vinteren. Dette forhindrer at rørene fryser og sprekker, noe som kan føre til kostbare reparasjoner.
– Årsakene til frostskadene i hus, hytter og bedrifter er flere, men en del glemmer dessverre å skru igjen vanntilførselen til utekrana. Vannet i rørene fryser til når det er minusgrader, og isproppen forplanter seg videre innover i rørsystemet. Rørbrudd kan skje rått og brutalt. Kjelleren er full av vann på noen minutter, sier pressesjef Sigmund Clementz i If.
– Selv om mange har frostsikre kraner, bør du tømme krana og skru igjen stoppekrana inne for å være på den sikre siden. Husk også å koble fra hageslangen og tømme denne for vann. Utekrana skal ha en egen stoppekran inne i boligen. Som regel er den bak veggen der utekrana er. Dette er en annen stoppekran enn den som stopper vanntilførselen til boligen, sier Clementz.
Hvis du har hagemøbler, trampoline eller annet utstyr utendørs, bør dette beskyttes eller settes inn for vinteren. Mange materialer tåler dårlig de kalde og fuktige månedene, og dette kan forlenge levetiden på utstyret ditt.
Høsten er en tid hvor gnagere og andre skadedyr gjerne søker ly innendørs. Sjekk for sprekker og hull i vegger, spesielt i kjellere og krypkjellere, for å hindre uønskede gjester.
Før vinteren bør hagen ryddes for løse gjenstander som kan bli tatt av vinden. Dette inkluderer alt fra hageverktøy til leker. Gå også over pipeløp, vedovner og ildsteder for å sikre at alt er i orden før kulden setter inn. Feiing av pipen bør utføres hvert år for å redusere brannrisikoen.
For de som fyrer med ved, er det viktig å bruke tørr ved i peisen eller ovnen. Fuktig ved gir dårligere forbrenning, som kan føre til røyk og økt risiko for pipebrann. Sørg derfor for å ha en god lagring av tørr ved klar til vinteren.
Hvis du ikke har planer om å besøke hytta i vinter, eller bare være der sjelden, bør du skaffe deg en hyttevenn, oppfordrer If.
– En hyttevenn er noen som kan hjelpe deg med å passe litt på hytta og se til den av og til gjennom vinteren. Ved et slikt enkelt tilsyn får du raskt beskjed om det er mye snø på taket, om det har vært vannlekkasje eller at noen har brutt seg inn i hytta. Med andre ord vil en hyttevenn gjøre at skadene oppdages raskere, og dermed blir de ikke så store og langvarige, sier pressesjef Sigmund Clementz i If.
Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med IF.
Sigmund Clementz er pressesjef i forsikringsselskapet If. (Foto: If)
Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan når som helst melde deg av.