Boligmappa+

Disse lyskildene er nå forbudt

25. mai 2023

Februar 2023 tredde en ny lov i kraft som gjør det forbudt å produsere eller importere halogenstifter og lysstoffrør. Dette vil påvirke halvparten av alle landets boligeiere.

Bakgrunnen for den nye loven er at disse lyskildene har høyt energibruk og inneholder kvikksølv. Ifølge Miljødirektoratet er kvikksølv en av de farligste kjente miljøgiftene, og har en langvarig negativ påvirkning på både miljø og helse. På bakgrunn av dette har EU, som en del av deres kjemikalieregelverk og bærekraftstrategi, bestemt at disse belysningsproduktene må fases ut.

Hvilke lyskilder er nå forbudt?

Lysstoffrørene som bør byttes ut er ofte å finne i taket på kontoret, skolen, eller over kjøkkenbenken. Halogenstiftene er vanlige lyskilder i takspotter, bordlamper og andre mindre lamper. Forbudet omfatter følgende lyskilder:

Hva bør du gjøre med dine lyskilder?

Det er tillatt å beholde lysstoffrør og halogenstifter som allerede er montert. Butikker og andre leverandører kan også selge ut det som allerede finnes på lager – når lagrene er tømt vil det ikke være mulig å få tak i nye produkter av den gamle sorten. I praksis betyr dette at du kan beholde dine lysstoffrør og halogenstifter en stund til, men det anbefales ikke.

Ved å bytte til nye og bedre lyskilder kan man øke lyskvalitet og komfort, redusere energiforbruk og strømregninger, øke brannsikkerhet og spare miljøet.

Det lønner seg å bytte til LED og skifte armaturer

Selv om LED-lyskildene er dyrere å kjøpe inn enn de gamle sortene, vil det være en god investering for de fleste. Det vil også lønne seg å bytte ut alt når man først er i gang. Selv om det er mulig å tilpasse gamle armaturer til nye lyskilder kan dette koste mer i lengden. Man vil uansett ha behov for elektriker, armaturene må trolig oppgraderes om noen år og det kan påvirke garantien til belysningsproduktet.

Med gode moderne lyskilder og lysanlegg kan man redusere energiforbruket opptil 60 %. Dette insentivet gjør at mange allerede har gjort dokumenterte oppgraderinger av sine lyskilder som tiltak for de økte strømprisene. Det finnes også mange moderne systemer som gjør hverdagen og overvåkning av forbruket lettere via sensorer og apper.

– Fokuset på bærekraftige og miljøvennlige løsninger blir stadig større, også for bedrifter. Forbrukerne har økt kjennskap til, og interesse av, å ta gode valg for både miljø og helse. Lysrørene som nå fases ut er hyppig brukt i både offentlige bygg, næringsbygg og private hjem. Heldigvis er nå LED mer og mer vanlig, noe som gjør at utfasingen blir enklere. LED bruker betraktelig mindre elektrisitet, bidrar til lavere driftkostnader og varer omtrent tre ganger lenger enn eldre belysning – virkelig en investering for fremtiden, forteller Baard-Espen Hansen, daglig leder i Elkonor.

Det er viktig at elektriker dokumenterer arbeidet

Dokumentasjon er boligens verdipapirer. Hvilke oppgraderinger du velger å gjøre på ditt lysanlegg kan påvirke verdien av din bolig. Bygningssakkyndig, tidligere kalt takstmann, bruker dokumentasjon fra håndverker for å avgjøre boligens verdi – nye moderne lyskilder kan ha positiv innvirkning på prisen du får ved boligsalg.

– Det blir mer og mer viktig å ha dokumentasjon på plass, og spesielt nå i forbindelse med utfasing av de giftige lysstoffrørene. Da er det godt vi har Boligmappa hvor kunden kan samle alt av dokumentasjon på et sted – enkelt for oss og smart for kunden, sier Fredrik Aasvestad, elektromontør i EL-PROFFEN.

Boligmappa+

Fredrik Aasvestad, elektromontør i El-proffen, anbefaler alle å bruke Boligmappa til dokumentasjon.

© 2024 Boligmappa AS
Org nr 998 131 650
Besøksadresse:
Dronning Mauds gt. 10, 0250 Oslo
Postadresse:
Boligmappa AS c/o Ambita 0230 Oslo