Selv om bolig er den største økonomiske investeringen i livet bruker få boligkjøpere mer enn 30 minutter på visning. Minst tid bruker kvinner. En av fire sier de gjør unna boligvisningen på 10 minutter*.

– På 10 minutter får man liten tid til å sjekke boligens tilstand eller stille spørsmål om dokumentasjon på utført oppussingsarbeid. Jo mer du vet om boligen, desto tryggere kjøp vil du gjøre, sier Per-Christian Svendsen, daglig leder i Boligmappa.no, som er eksperter på boligdokumentasjon.

Mennene i undersøkelsen er hakket mer tålmodige enn kvinnene. Kun 12 prosent sier de bruker 10 minutter på visning.

Undersøkelsen er gjennomført av YouGov, på vegne av Boligmappa.no. Boligmappa.no er et felles initiativ fra Ambita, NELFO, Elektroforeningen og Rørentreprenørene Norge, med mål om å forbedre boligeieres tilgang til verdifull boligdokumentasjon.

Bergensere kjappest, Sørlandet tregest

Det er i Bergen og Oslo det brukes kortest tid på visning. I begge byer sier én av fem at de bruker 10 minutter. Det er sørlendingene som er mest omstendelige. 86 prosent sier de bruker 30 minutter eller mer på visning. Det er 10 prosent over landsgjennomsnittet.

På landsbasis oppgir kun tretten prosent oppgir at de bruker én time på visning, mens kun tre prosent bruker mer enn én time.

Lav terskel for høy gjeld

I reviderte nasjonalbudsjett advarte regjeringen gjeldtyngede norske husholdninger, som ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) i snitt har lånt 2,3 ganger sin årlige inntekt.

– Tall fra Forbrukerrådet viser at én av seks nordmenn sier tilstanden på boligen var dårligere enn de antok da de la inn bud. Det er kanskje ikke så rart når 77 prosent bruker 30 minutter eller mindre på visning, sier Svendsen.

Unngå katta i sekken

Det er unge som bruker kortest tid på visning. 20 prosent under 34 år sier de kun bruker 10 minutter. I andre enden finner man pensjonistene. Kun syv prosent av de over 65 år sier de bruker 10 minutter.

– Bruker man lengre tid på visning og sjekking av dokumentasjon reduseres også sjansen for at man kjøper katta i sekken. Om dokumentasjon mangler, for eksempel ved kjøp av en bolig som er pusset opp, bør det ha noe å si når man først skal bruke så mye penger, sier Svendsen.

Om Boligmappa.no

Boligmappa.no er resultat av et felles bransjeløft for å forbedre boligeieres tilgang til og lagring av viktig boligdokumentasjon – både for egen del og fremtidige nye eiere. Boligmappa.no er det eneste «servicehefte for bolig» som kan motta dokumentasjon direkte fra håndverkere. Dokumentasjon publisert direkte fra en kvalifisert håndverker, gir deg og din bolig ekstra trygghet og verdi.

*Undersøkelse blant et representativt utvalg av Norges befolkning, gjennomført av YouGov, på vegne av Boligmappa.no i mai 2016.

© 2024 Boligmappa AS
Org nr 998 131 650
Besøksadresse:
Dronning Mauds gt. 10, 0250 Oslo
Postadresse:
Boligmappa AS c/o Ambita 0230 Oslo