Boligmappa+

Nest svakeste september i boligprisstatistikkens historie

5. oktober 2023

Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 3,7 prosent, men i september var det en nedgang på 1,9 prosent. Justerer man for sesongvariasjoner var nedgangen 0,2 prosent den siste måneden. Dette førte til den nest svakeste september-måneden i boligprisstatistikkens historie, kun samme måned 2022 har vært svakere.

– Vi venter en svak prisutvikling de neste månedene, og i lys av de mange renteøkningene er det oppsiktsvekkende at vi ikke har fått en svakere boligprisutvikling før nå. Slik det ser ut for øyeblikket vil den nominelle boligprisutviklingen i 2023 trolig ende rundt null, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge.

God aktivitet, tross svak prisutvikling

Det tok i gjennomsnitt 40 dager å selge en bolig i september opp fra 38 dager i august. Kortest salgstid hadde Oslo og Kristiansand med 26 dager. Lengst salgstid hadde Hamar m/Stange med 64 dager.

– Aktiviteten i bruktboligmarkedet er stabil, tross skiftet i prisutviklingen de siste to månedene. Siden før sommeren har det også vært en sterk vekst i antall nye boliger på markedet, men denne trenden på tilbudssiden er nå i ferd med å avta, sier Lauridsen.

Tall fra Norge i september 2023:

Boligprisutviklingen skiller seg betydelig ut i Stavanger og Kristiansand

Den sterkeste utviklingen så langt i 2023 har Kristiansand og Stavanger m/omegn med en oppgang på 10 og 9,6 prosent. Svakest utvikling så langt i år har Tromsø med 0 prosent.

– Så langt i år skiller boligprisutviklingen seg betydelig ut i Stavanger og Kristiansand, noe som ikke er overraskende i lys av den økte i aktiviteten i olje- og gass-næringen. Resten av landet kommer med stor sannsynlig til å ende med en utvikling rundt null når året er omme. Dette vil likhet med i 2022 innebære et realboligprisfall i de fleste områder, sier Lauridsen.

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i september: 0,6 prosent økning i Stavanger m/omegn
Svakest sesongkorrigert prisutvikling i september: 1,6 prosent nedgang i Bodø m/omegn

Norges Bank bør avlyse flere renteøkninger

I september satte Norges Bank opp renten ytterligere og åpnet for muligheten for en økning til i desember.

– Renteøkning i desember kan Norges Bank avlyse, da de allerede har lagt grunnlaget for fremtidig finansiell ustabilitet og lavkonjunktur ved å tvinge boligbyggingen til de laveste nivåene siden bankkrisen. Norges Bank må roe seg, og de må også ta hensyn til stabil produksjon og sysselsetting i rentesettingen slik sentralbankloven krever, sier Lauridsen.

– Vi når trolig rentetoppen i desember med 4,5 prosent. Etter vårt skjønn bør Norges Bank allerede nå si stopp. Ønsker de å styrke kronen og derav den importerte inflasjon bør de heller be regjeringen gjøre en lovendring slik at oljeselskapene kan betale skatt i dollar, fortsetter han.

Historisk svakt nyboligmarked

Det historisk svake nyboligmarkedet utgjør på lengre sikt en betydelig påvirkning på den norske BNP, og det kan potensielt føre til økonomiske ubalanser som vil vedvare i fremtiden.

– Norges Bank har nå gjennom å knuse nyboligmarkedet med renteøkningene lagt grunnlaget for tidenes rekyl i bruktboligmarkedet, når renten må settes ned mot slutten av 2024 på grunn av svak utvikling i norsk økonomi og høy arbeidsledighet, avslutter Lauridsen.

Vil du holde deg oppdatert på boligmarkedet til enhver tid? Sjekk ut Hjemla!

Kilde
Foto: Johnny Vaet Nordskog

© 2024 Boligmappa AS
Org nr 998 131 650
Besøksadresse:
Dronning Mauds gt. 10, 0250 Oslo
Postadresse:
Boligmappa AS c/o Ambita 0230 Oslo