Boligmappa+

Ny avhendingslov fra nyttår: – Dette er endringene du må vite om

1. januar 2022 kommer det nye regler om selgers og kjøpers ansvar ved boligsalg. Selgere skal dokumentere boligen bedre, mens kjøperne må sette seg nøyere inn i boligens dokumentasjon. – Nå vil det lønne seg å ha papirene i orden, sier Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Den nye avhendingsloven, som regulerer kjøp og salg av fast eiendom, trer i kraft 1. januar 2022. Intensjonen er å skape en tryggere bolighandel.

De to viktigste endringene er:
1. Ikke lenger lov å selge en bolig «som den er», eller «as is».
2. Det skal mye mindre til for at kjøper kan kalle noe en mangel. Den nye grensen er kun 10.000 kroner.
(Grensen per i dag er mye høyere, på omtrent 5 % av kjøpesum. Det tilsvarer for eksempel omtrent 250.000 kroner for en bolig til 5 millioner)

Vanskeligere å kjøpe (eller selge) katta i sekken

Til sammen gir dette selger sterke insentiver til å dokumentere og informere om boligen så godt hun kan. Kjøper på sin side får mer og bedre informasjon, og dermed et bedre beslutningsgrunnlag.

– Dette er godt nytt for alle parter. Intensjonen med den nye loven er å senke konfliktnivået og skape en tryggere bolighandel. Med mer og bedre dokumentasjon fra håndverkerne som har jobbet i boligen blir det vanskeligere å kjøpe katta i sekken, sier Vigeland.

Ny tilstandsrapport med dokumentasjon fra håndverkere

Det er vanskelig for selger å vite alt om egen bolig. Nye og grundigere tilstandsrapporter skal derfor hjelpe selger med å få opplyst mest mulig om boligen. Dette kommer frem i en egen forskrift til den nye avhendingsloven.

Takstmann, som fremover skal hete bygningssakkyndig, får en viktig rolle i å avdekke boligens faktiske tekniske tilstand. Det skal blant annet settes en tilstandsgrad for de enkelte boligdelene, slik som for eksempel badet. Om boligdelen har mangler eller er skadet, skal det angis en estimert sum for hva det vil koste å utbedre skaden eller mangelen.

Det er også en egen paragraf om dokumentasjon fra håndverkere som har jobbet i boligen:

Dersom det har vært utført reparasjoner, vedlikehold, installasjoner, ombygging eller lignende i boligen de siste fem årene, og arbeidet er utført av kvalifiserte håndverkere, skal den bygningssakkyndige be eieren dokumentere bruken av kvalifiserte håndverkere. Som dokumentasjon regnes blant annet skriftlig bekreftelse fra den eller de håndverkerne som ble brukt.

– Dette betyr at dokumentasjonen fra rørleggere, elektrikere og andre vil benyttes direkte i boligsalget. Håndverkeren vil med andre ord følge med på flyttelasset, sier Vigeland.

Godt tiltak mot svart arbeid

Loven gir selger sterke insentiver til å dokumentere boligen sin. Det vil trolig igjen øke etterspørselen etter seriøse håndverkere.- Det er tross alt de seriøse håndverkerne som dokumenterer. I Boligmappa settes krav til fagkompetanse, økonomi og selskapsform. Vi håper dette kan bidra til at flere velger hvitt, slik at vi får en tryggere bolighandel og mer seriøst arbeidsliv, sier Vigeland.

Boligmappa+

– Loven er godt nytt for alle parter i bolighandelen, sier Eirik Vigeland, markeds- og kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan når som helst melde deg av.

Få siste nytt først
© 2024 Boligmappa AS
Org nr 998 131 650
Besøksadresse:
Dronning Mauds gt. 10, 0250 Oslo
Postadresse:
Boligmappa AS c/o Ambita 0230 Oslo