Boligmappa+

Varmepumper gir energieffektiv varme til hjemmet

2. november 2023

Å installere varmepumpe er en rimelig, miljøvennlig og fleksibel måte å varme opp en bygning. Varmepumpen henter ut energi fra uteluften og tilfører varme til inneluften – til og med når det er helt ned mot 25 minusgrader ute. Man kaller dette luft-til-luft.

Hvorfor bør du installere varmepumpe?

En varmepumpe gir jevn temperatur og renser lufta for støvpartikler – den gir deg derfor et bedre inneklima. I og med at varmepumpen gir mer energi enn den bruker er den med på å senke CO2-utslipp, og regnes som et miljøvennlig tiltak.

Varmepumper er enkle i bruk og krever lite vedlikehold. Fra tid til annen bør du støvsuge filteret, for å fjerne støv som har bygget seg opp der. Dersom du ikke gjør dette, går effekten ned.

De fleste varmepumper har også en termostat slik at du kan sette ulike temperaturer gjennom døgnet og uken. Da kan du sørge for at det er godt og varmt når du trenger det, mens temperaturen kan senkes litt når du er borte i kortere eller lengre tidsrom.

Har du et smarthussystem finnes det mange varmepumper som kan kobles til dette. Eventuelt kommer også flere varmepumper med en app.

Varmepumpe gir deg variasjon gjennom året

En varmepumpe kan brukes til oppvarming og nedkjøling. Du får derfor både varme og aircondition i et apparat. Både oppvarming og nedkjøling krever strøm.

For å måle hvor mye strøm varmepumpen bruker leser man effektfaktoren – også kalt varmefaktoren. Den forteller deg hvor mye varme eller kulde du får ut av strømmen den bruker. En høy effektfaktor gir mest energi for minst penger.

Effektfaktoren er høyest når det er varmt ute, og går ned når det blir mange minusgrader. Du bør derfor sjekke hvor god effekt varmepumpen du vurderer har i ulike temperaturer. Det er lurt å tenke på dette i sammenheng med hvor du bor. Er det ofte 20 minus kan du ha behov for en annen varmepumpe enn om du bor et sted det er sjeldent minus 10. Er du usikker på hvilken varmepumpe som er best for din bolig, spør elektriker om råd.

Dette er viktig å tenke på med varmepumpe

Kilde: Varmepumpe

ELPROFFEN kan hjelpe deg med Ferdig montert

Få siste nytt først

Ved å fylle inn e-postadressen din under vil du motta tips og nyheter på e-post fra Boligmappa. Du kan når som helst melde deg av.

Få siste nytt først
© 2024 Boligmappa AS
Org nr 998 131 650
Besøksadresse:
Dronning Mauds gt. 10, 0250 Oslo
Postadresse:
Boligmappa AS c/o Ambita 0230 Oslo